Palmový olej je nejčastěji používaným olejem (dokonce převládá i nad oblíbeným sójovým olejem) a jeho produkce tvoří jednu třetinu z celkové výroby všech rostlinných olejů. Využití palmového oleje je téměř nekonečné a podle průzkumu, který prováděla organizace Greenpeace, je palmový olej obsažen v každém druhém produktu zakoupeném v supermarketu. A zde je právě ten největší háček – pokud jsou použité suroviny pěstovány a zpracovány v takovém množství a v takové intenzitě, dochází následně k ekonomickým a sociálním problémům, které ovlivňují nejen naše životní prostředí (kácení deštných pralesů, eroze půdy, rozsáhlé použití herbicidů a pesticidů a mnoho dalšího), ale mají dopad i na celou společnost. Nejen z tohoto důvodu jsme se vydali cestou palmový olej ve všech našich bioproduktech vůbec neužívat. Není to cesta právě snadná – ale z našeho pohledu jediná správná a přirozená.
Využití palmového oleje v dnešní době
Palmový olej stále častěji nahrazuje v mnoha odvětvích ropu. Jako příklad můžeme uvést, že v Evropské unii se až polovina importovaného palmového oleje používá v biopalivech. Tato skutečnost je pro naše životní prostředí samozřejmě příznivá – díky tomu se snižuje podíl fosilních paliv a klesají emise skleníkových plynů, což je jeden z hlavních cílů v oblasti klimatu. Na druhou stranu to má o to tíživější dopady v částech světa, kde se palmy „olejnice“ na obrovských plochách pěstují (zejména v Malajsii a Indonésii). V globálu jsme tak lepšímu prostředí k životu na naší planetě určitě nepomohli.
Hojné použití má palmový olej také v potravinářském průmyslu. Rostlinný tuk z palmového oleje se snadno zpracovává a nyní se používá při přípravě nejrůznějších sladkostí, cereálií, hotových jídel nebo margarínu. V kosmetice se často využívá jako emulgátor – stabilizuje konzistenci krémů a čistících produktů. Zde je ovšem další háček – na rozdíl od potravin – v kosmetice použití palmového oleje nemusí být ohlášeno nebo označeno na etiketě či krabičce, a proto se jeho užití skrývá v nekonečném seznamu složení dle INCI, anebo je uvedeno všeobecně jako „rostlinný olej“.
Diverzifikace jako řešení
V dnešní době je pojem „palmový olej“ velmi aktuálním a ožehavým tématem. Na jednu stranu přináší pozitivní věci – díky palmovému oleji (ale i ostatním rostlinným surovinám) se snižuje podíl a spotřeba ropných derivátů. Pokud ovšem mnoho výrobců spoléhá a využívá pouze jedno surovinu ve svém odvětví, stává se daná ingredience průmyslovou, což je pro přírodu neudržitelné a důsledkem toho dochází k nejrůznějším přírodním problémům. Z tohoto důvodu jsme při přípravě a výrobě našich čistě přírodních produktů s certifikací Demeter pracovali spíše s alternativnějšími variantami, abychom co nejméně zasáhli do přirozeného oběhu přírody. Proto jsou VŠECHNY naše bioprodukty vyrobené bez jakéhokoliv užití nejen palmového oleje, ale také bez parafínů, parabenů a silikonů. Místo toho se vyskytuje v našich produktech v malém množství emulgátor z řepkového oleje, jenž zajišťuje, aby konzistence našich bioproduktů byla krémovější (více také v Naše suroviny). Jsme velmi hrdí, že zcela VŠECHNY naše biodynamické produkty se obejdou bez těchto chemických látek, což obzvlášť u naší čistící sady (víceZDE) nebylo jednoduché. Po intenzivním výzkumu a testování se nám ale nakonec podařilo bioprodukty do kýžené podoby vyvinout.
Použití palmového oleje v kosmetice je dnes co do obsahu nejjednodušší, nejlevnější a tudíž příliš nepřekvapí, že jej najdeme v nejrůznějších přípravcích nejčastěji. V naší biodynamické kosmetice dieNikolai ovšem vždy hledáme takové způsoby, aby v našich produktech byly pouze čisté přírodní suroviny z místního regionu. Více o přípravě našich bioproduktů se dozvíte v našem článku Kosmetika bez chemie aneb příprava našich produktů.
Krása každý den. Přirozeně.